Hverdagspsyken setter ord på tabubelagte og stigmatiserte temaer som vi tenker, og føler på, men få av oss snakker om. Lær og få unik innsikt fra eksperter, fagfolk og mennesker som selv har stått i alt fra depresjon, angst og forskjellige diagnoser, til de som har opplevd traumer de jobber med.
Podcasten er en viktig stemme som løfter frem samfunnsutfordringer, teamer som trenger større plass og innsikt på områder vi kan bli bedre på som enkeltpersoner, fagfolk, i systemet eller som samfunn generelt.
Dette er podcasten for deg som ønsker å utfordre egne perspektiver, samtidig som du lærer nye ting om hverdagspsyken til eget liv. Om det være seg i jobbsammenheng, privat eller som pårørende til noen som står i en vanskelig utfordring.
God lytting!
Episoder:
Hvordan kan diagnosene bli en felle og hva er skyggesiden til dette fokuset?
I denne episoden snakker vi om diagnosesystemet og hvordan den medisinske modellen som ligger til grunn utfordres mer og mer. Mange ønsker å skape et diagnosefritt system som setter personens opplevelser i sentrum. Du får møte barne- og ungdomspsykiater Henriette Kirkaune Sandven, som brenner ekstra for tema etter å ha jobbet i flere deler av det psykiske helsesystemet. Hun deler hvordan fokuset på diagnoser og systemene rundt hindret henne i å hjelpe menneskene som satt overfor henne. Spesielt de yngste, med barn og ungdom som fortsatt står i utvikling, mener hun kan ta stor skade av diagnosetenkning. Hun løfter opp hvordan jakten på diagnoser kan bli en felle der dette blir viktigere enn å lytte til pasienten. Henriette mener dette er det viktigste grunnlaget for å kunne bruke kunnskap til å guide mennesker gjennom, eller til å finne gode måter å leve med, sine utfordringer.
Sammen med Jimmy løfter de også samtalen til det store bildet, der endring av måten vi ser på psykisk helse, med mennesket er i sentrum, vil skape store samfunnsendringer på flere områder.
Henriette Kirkaune Sandven er psykiater med over 15 års erfaring fra Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP). Hun ble ferdig utdannet lege i 2002 og begynte å jobbe i BUP i 2009. I 2014 ble hun godkjent spesialist i barne- og ungdomspsykiatri. Henriette er selv mamma til tre barn og en veldig engasjert samfunnsdebattant, med fokus på barn og unges psykiske helse. Hun har spesielt engasjert seg rundt systemets (manglende) ivaretagelse av institusjonsbarn, enslige mindreårige flyktninger, 6-årsreformen og ADHD-debatten. Hun er nå aktuell med boken Diagnosefellen (2025) – der hun ønsker å reflektere over dagens diagnosekultur og hvordan vi kan støtte barn uten å redusere dem til symptomer.
God lytting!
Vi trenger din hjelp for å fortsette å lage Hverdagspsyken!🙏
Du kan hjelpe ved å :
Lytt, last ned, gi oss en rating eller tilbakemelding i din podkast spiller.🌟
Post om din favoritt episode i dine sosiale medier og @hverdagspsyken 👩💻
Hjelp oss å fortsette å lage nye episoder ved å donere til The Human Aspects #96243 Merk med: #hverdagspsyken 📲
Følg oss i sosiale medier for behind the scens og mer informasjon om episodene her -> Facebook og -> Instagram .
Har du forslag til episode tema, ta kontakt på www.hverdagspsyken.no






























